Soorten infraroodstralers

Keramische stralers

De keramische stralers bestaan uit buizen van 30 à 65 cm lengte en een diameter van 12 à 14 mm, opgebouwd uit witte of zwarte keramiek. De wanddikte van de buis is ongeveer 2 à 3 mm. Keramiek is porcelein, dus klei dat op zeer hoge temperatuur gebakken wordt. In de huls zit een niet samengeperst mengsel van 15 verschillende soorten mineralen, zand en magnesiumoxide. De metalen draadweerstand die zich in de kern van de stralers bevindt is spiraalvormig en meet zo’n 16 m wanneer hij uitgerokken wordt. Elke straler zit in een behuizing die bestaat uit een concave reflector uit gepolijst aluminium.

Tijdens de jaren zeventig werden in Japan de keramische stralers gebruikt in de eerste infraroodcabines. Het spectrum infraroodstraling dat ze uitzenden benadert het natuurlijke stralingsspectrum van een hete steenmassa zoals in een Indiaanse zweethut of de bekende speksteenkachel. Al meer dan 40 jaar bewijzen de keramische stralers wereldwijd hun veiligheid en efficiëntie.

Keramische stralers kenmerken zich door een progressieve opbouw van de verschillende infraroodfrequenties. Ze stralen een zachte, aangenaam aanvoelende en diepdringende energie uit die aanvoelt als een natuurlijke, geborgen warmte.

Straling:
IR-C 78% lange golf
IR-B 22 % midden golf

Nadeel van de Keramische stralers is de opwarmtijd. Meestal ligt deze zo rond de 15 minuten.


Incoloy / Magnesium Oxide stralers

Net zoals de keramische stralers behoren de roestvrij stalen, aluminium en Incoloy® stralers tot de groep van de lange en middengolvige donkerstralers. Het aandeel effectieve kortegolfstralen is tot een minimum beperkt en komt pas op het einde van de infraroodsessie aan bod als de straler zijn piektemperatuur bereikt.

De opbouw van deze stralers is bijna identiek aan deze van de keramische stralers maar de huls of buis die de weerstand omringt is respectievelijk uit roestvrij staal, aluminium of Incoloy® . De diameter van de buis is ongeveer 7 mm en de wanddikte 0,3 mm. Binnenin en rondom de spiraalweerstand zit enkel magnesiumoxide die onder druk wordt samengeperst. Op de buitenkant van de metalen buis wordt een dunne laag keramische coating gezet om infraroodfrequenties te krijgen. In tegenstelling tot de keramische stralers kunnen metalen stralers in verschillende vormen gebogen worden. Het is zelfs noodzakelijk om de hulzen in een U of M-vorm te buigen om op die manier de lengte van het element en de temperatuur te beïnvloeden wil me tot dezelfde frequenties komen van een massieve, rechte, traditionele keramische huls.

Soort straling:
IR-C 95% lange golf
IR-B 5% midden golf

Nadeel van deze stralers is de opwarmtijd. Meestal ligt deze zo rond de 15 minuten. 

 

Full Spectrum stralers (Vitae stralers)

Onze Full Spectrum lampen geven maximum 27% kortegolfstraling af, wat een stuk hoger ligt dan de keramische en metalen buisstralers. Hierdoor kan men het lichaam veel sneller opwarmen en ligt de efficiëntie een stuk hoger, althans in tijd. Een infraroodcabine die uitgerust is met dit type stralers hoeft niet vooraf opgewarmd te worden en in een tijdsbestek van 15 minuten haalt men dezelfde intense zweetreactie als in een donkerstraler cabine op een half uur.

Kortegolfstralers zouden een diepere inwerking hebben in de menselijke huid, zelfs tot 6 mm diep. Om deze reden gebruikt men deze stralers vaak voor therapeutische doeleinden. Veel gebruikers ervaren verlichting van pijn in onder andere spieren en gewrichten.

Het voordeel van Full Spectrum is dat de opwarmtijd nihil is. De gebruiksduur per sessie is beperkter in vergelijking met de lange golf stralers gezien de hoge intensiteit van Full Spectrum stralers. Een vuistregel is dat Full Spectrum stralers een therapeutisch karakter hebben, terwijl langegolf stralers meer dienen ter ontspanning.

Soort straling:

IR-A 27% korte golf
IR-B 58% midden golf
IR-C 15% lange golf

De Full Spectrum lampen zijn de lamp bij uitstek voor gebruik in fitnesscentra en wellnesscentra door de zeer korte opwarmtijd. 
De Full Spectrum lampen geven licht en zijn vaak rood of geel van kleur.