Saunahoutsoorten

Aspen (Esp)

Gewone esp is een bladverliezende boom in de wilgenfamilie die groeit in Europa en Azië, maar ook in Noord-Afrika. Het is een ideaal materiaal voor saunabanken omdat het geen hars afscheidt, geen splinters veroorzaakt en niet te heet wordt. De karakteristieke lichte tint en gladde textuur geven het ook een aantrekkelijk uiterlijk. Wij bieden een aantal verschillende profielen aan in zowel natuurlijk als thermisch gemodificeerd espen.

Alder (Els)

Dankzij de roodachtige tint en aangename textuur is hout van de gewone els, ook wel zwarte els genoemd, populair als afwerkingsmateriaal in sauna's. Deze meerjarige bladverliezende boom uit de berkenfamilie groeit in Europa, Zuidwest-Azië en Noord-Afrika en produceert een winterhard, waterafstotend hout dat niet oververhit raakt. We gebruiken elzenhout om een verscheidenheid aan materialen en producten voor binnensauna's te produceren, met thermisch gemodificeerde en geborstelde afwerkingen. Alder Kan ook heel goed op kleur gebracht worden met speciaal voor de sauna geschikte beitsen. 


Pine (Den)

Grove den is een naaldboom uit de dennenfamilie en wordt in sauna's het meest gebruikt voor buitenmuren. Het is de meest voorkomende dennensoort, die in heel Europa en Azië wordt verbouwd. Het hout reageert goed op thermische modificatie om een exclusieve uitstraling te krijgen, en daarnaast bieden we saunamaterialen aan in natuurlijk, onbehandeld grenenhout. Met een speciale borsteltechniek kan het natuurlijke patroon van het hout worden geaccentueerd.


Spruce (Spar)


Het hout van de fijnspar, een groenblijvende naaldboom uit de dennenfamilie, ook wel Europese spar genoemd, is bijna wit, met een lichtgele ondertoon – het is een van de lichtst gekleurde naaldhoutsoorten. Gekweekt in Noord-, Midden- en Oost-Europa, wordt spar vaak gebruikt als hout en voor sauna's heeft het over het algemeen de voorkeur voor buitenmuren. We kunnen het hout ook borstelen om het aantrekkelijke natuurlijke patroon verder te versterken.


Ash (Es)

Amerikaanse es is een meerjarige bladverliezende boom uit de olijffamilie die groeit in Noord-Amerika. Het produceert hout dat waardevol, duurzaam, sterk en decoratief is, met een aantrekkelijke textuur die prachtig past bij de buitenmuren van de sauna. Onze thermisch gemodificeerde as krijgt een donkerbruine kleur, wat een exclusieve uitstraling geeft, en het kan worden geborsteld om het kenmerkende patroon nog meer te benadrukken.


Radiata Pine (Dennen soort)

De radiata pine is een naaldboom uit de dennenfamilie. Door zijn snelle groei en uitstekende kwaliteit is het in veel delen van de wereld een van de meest gecultiveerde naaldsoorten. Omdat het geen zichtbare knoesten heeft, scheidt het hout geen hars, splinters of oververhitting af, waardoor het ideaal is voor saunabanken. Brede planken, geborsteld om het natuurlijke patroon naar voren te brengen en de donkere tint door thermische modificatie bieden ook een vleugje luxe voor binnen- en buitenpanelen.Poplar (Populier)

Populier, onderdeel van de wilgenfamilie, is van nature lichtgeel van kleur, met een gladde textuur. Het komt veel voor op het noordelijk halfrond en behoort tot hetzelfde geslacht als esp (Populus tremula), en het is ook ideaal voor saunabanken en interieurs - het hout heeft geen zichtbare knoesten en het splintert niet, scheidt geen hars af en raakt niet oververhit. De warme uitstraling door thermische modificatie en de brede planken zorgen voor een gezellige, luxe afwerking die ook bij buitenmuren past.


Magnolia


Magnolia, ook wel bekend als de tulpenboom, behoort tot de magnolia-familie en heeft een romige, gouden tint met donkere gebieden en een karakteristiek patroon dat lijkt op essen en radiata pine. Samen met zijn lage dichtheid maakt dit het perfect voor saunabanken, binnen- en buitenpanelen. Brede planken en de donkere tint die door thermische modificatie wordt bereikt, geven dit hout, dat in delen van Noord-Amerika voorkomt, een luxueuze, exclusieve afwerking.