Het verschil tussen een mechanische muntproever en een elektronische muntproever

Muntautomaten zijn er in de basis met 2 verschillende soorten muntproevers.

Een mechanische muntproever wordt in de fabriek ingesteld op de diameter en dikte van een munt. Hierdoor an de automaat alleen deze specifieke munt accepteren. Besteld u dus een mechanische muntproever voor 1 euro dan zal hij alleen 1 euro accepteren. 2 x 50 cent is ook 1 euro maar de muntautomaat 'herkend' de 50 cent munten niet en deze zullen dus aan de voorzijde worden teruggegeven. 

Een elektronische muntproever meet de magnetische verstoring die de munt veroorzaakt als deze voorbij de sensor komt. De magnetische verstoring is afhankelijk van de afmetingen van de munt (diameter en dikte) en het gebruikte materiaal. Een valse 2 euro munt zal dus niet worden herkend als 2 euro omdat deze wel dezelfde afmetingen heeft maar van een ander materiaal is gemaakt.
Bij een elektronische muntproever is het mogelijk om 6 verschillende munten te gebruiken, bijvoorbeeld € 2,00 - € 1,00 - € 0,50 - € 0,20 - € 0,10 en eventueel een penning. 

De Wyvern 2000 RWyvern 2000 Wash en Wyvern 200 Dry muntautomaten beschikken over een elektronische muntproever. De munten kunt u zelf, op locatie, eenvoudig instellen waardoor deze niet alleen voor Euro munten te gebruiken is. Aan elke munt koppelt u een tijd waardoor de automaat heel flexibel is in gebruik.