De sauna – waar gaat het om?

Sauna's zijn over de hele wereld te vinden, met een sterke traditie die vele eeuwen teruggaat (of misschien zelfs langer) en het woord zelf is universeel in de meeste talen. Maar wat is de sauna en waarom is het voor zovelen zo'n aantrekkelijk en bijzonder onderdeel van het leven?

Het uitgangspunt van de sauna is het verhitten van stenen tot een hoge temperatuur, met water dat op de stenen wordt gegoten om stoom te produceren en een gevoel van verhoogde hitte. De meeste mensen reageren positief als ze aan sauna's denken - met hun talrijke gezondheidsvoordelen en het aangename gevoel dat voortkomt uit een warme omgeving, zijn ze te vinden in hotels, sportscholen en spa's over de hele wereld.

Hoewel Finland grotendeels wordt gecrediteerd voor het uitvinden van de sauna, zijn er veel andere landen met een even sterke en langlopende culturele traditie van sauna's en soortgelijke structuren. 

Dus waarom de sauna gebruiken?
De sauna heeft veel voordelen voor het mentale en fysieke welzijn en wordt ook gezien als een plek om te socializen. Velen beweren dat omdat gebruikers doorgaans geen kleding dragen en de warmte hen helpt zich ontspannen te voelen, de sauna sociale barrières doorbreekt, waardoor het gesprek vrijer kan stromen en het proces van mensen die elkaar leren kennen, wordt versneld. Om deze reden wordt de sauna vaak gezien als een ideale plek om samen te komen met familie en vrienden, en sommigen houden er zelfs zakelijke besprekingen.

Vanwege de hitte worden sauna's over het algemeen gezien als schone en hygiënische plaatsen - zelfs tot in de jaren 40 van de vorige eeuw werden ze vaak gebruikt voor bevallingen. Hoewel het geen enkele ziekte volledig zal genezen, zijn enkele geregistreerde gezondheidsvoordelen van de sauna; een verminderd risico op hart- en vaatziekten, verbeterde slaap, gezondere huid en verhoogde doorbloeding. Er wordt ook gezegd dat de sauna spierpijn verlicht en een gevoel van mentale ontspanning geeft.Verschillende soorten sauna's

De vroegst geregistreerde sauna's werden in de grond gegraven, met een open haard die de stenen verwarmde. Tot voor kort was het meest voorkomende type sauna een rooksauna, waarbij de stenen enkele uren werden opgewarmd voordat de rook ontsnapte en de sauna klaar was voor gebruik. Er zijn nog steeds verschillende rooksauna's beschikbaar voor openbaar gebruik in Finland en Estland.Het model rooksauna werd grotendeels vervangen door een versie met een houthaard, waarbij de gebruiker binnen kon blijven terwijl de stenen nog werden opgewarmd omdat de rook via een schoorsteen naar buiten kwam. Hierdoor kon de sauna sneller worden gebruikt nadat hij was aangestoken en kon hij zo lang als gewenst in gebruik worden gehouden door meer hout op het vuur te leggen. Tegenwoordig worden veel sauna's geleverd met een elektrisch kachel.

Relatief recent is er ook een nieuw soort sauna op de markt gekomen: de infraroodsauna maakt gebruik van een infraroodstraler om de huid van de gebruikers op te warmen. Uitgevonden in de jaren zestig in Japan, zijn ze de afgelopen 10-15 jaar steeds populairder geworden. Hoewel velen zouden beweren dat het geen traditionele sauna's zijn omdat ze geen stoom gebruiken, beweren veel mensen dat ze een scala aan gezondheidsvoordelen bieden, waaronder verlichting van spierpijn en gewrichtsstijfheid, verhoogd metabolisme, verhoogde immuniteit, ontgifting en stress. opluchting.

Auroom Sauna's uit Estland
In Estland hebben ze een diepe band met de sauna die ver teruggaat in hun geschiedenis en tot op de dag van vandaag een belangrijke rol speelt in hun cultuur. Het meest traditionele type sauna hier de Zuid-Estse rooksauna die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en die tot het begin van de 20e eeuw gangbaar was - en als je rondkijkt, zul je veel verschillende sauna's vinden. Een andere saunatraditie die populair is in Estland is "kloppen", waarbij je zachtjes op de huid slaat met een blad van berkenbladeren om de bloedsomloop te bevorderen door het bloed naar de oppervlakte te brengen.De sauna in Estland heeft vele functies vervuld - van oudsher werden mensen vaak in de sauna geboren, werden bruiden daar gewassen voordat ze gingen trouwen en was het traditioneel om de sauna op oudejaarsavond te gebruiken voor een reinigingsritueel ter voorbereiding op het komende jaar . In de oudheid geloofden veel Esten dat sauna's door geesten werden bewoond. De traditionele houtsoorten die bij de constructie van sauna's worden gebruikt, zijn consistent gebleven, met naaldhout voor de muren en de platforms en andere onderdelen van loofhout.