Veel Gestelde Vragen

Onderstaand treft u een aantal van de meest gestelde vragen. Mocht u vraag hierdoor niet voldoende beantwoord worden dan kunt u altijd contact met ons opnemen via 071 582 06 23 of per mail verkoop@alternatief.com

 


 
Vraag:
Kan ik de lampen zelf plaatsen ?
 
Antwoord:
Het is zonder meer mogelijk de lampen zelf te plaatsen, u heeft hiervoor alleen een kruiskop schroevendraaier nodig. U dient er alleen rekening mee te houden dat u NOOIT de lampen test ZONDER de GLASPLAAT teruggeplaatst te hebben. Ook mag u niet in de lampen kijken zonder afdoende oogbescherming. Bij het plaatsen van de lampen kunt u de lamp vasthouden aan het samengeknepen deel (de beide uiteinde).
 

 
Vraag: 
Ik heb de nieuwe lampen geplaatst maar een paar lampen werken niet ?
 
Antwoord: 
Er zijn een aantal mogelijkheden waarom de lampen niet werken.
 
Indien geen enkele lamp werkt :
Filter (glasplaat) niet goed terug geplaatst, sommige apparaten zijn hierop beveiligd, of het apparaat niet goed of onvolledig uitgeklapt, het apparaat moet volledig zijn uitgeklapt (beveiliging)
 
Indien een paar lampen niet werken, zwak branden of een knetterend geluid maken :
Lamp is niet goed geplaatst, het plaatsen van de lamp luistert zeer nauwkeurig. De lampvoet bestaat uit een klein contactpuntje dat volledig contact moet maken met het schoteltje aan beide uiteinde van de lamp. Wanneer u de lamp plaatst kunt u het beste de lamp een aantal keren iets om zijn as roteren, dit kan maar een heel klein stukje naar beide kanten, het contactpuntje schiet dan in het schoteltje.
 

 
Vraag:
Zijn de Philips Cleo HPA 400 S lampen nog leverbaar ?
 
 
Antwoord:
Philips heeft in 2010 besloten te stopen met de productie van alle UV gerelateerde producten zoals zonnebanken en lampen. De apparatuur voor de productie van de HPA lampen is verkocht aan iSOLde Licht GmbH die het eerste jaar nog onder de naam Philips Cleo heeft geproduceerd en daarna alleen nog onder de naam iSOLde Licht. Dit betekend dat alle HPA lampen voor de Philips SunMobile apparatuur geleverd worden met de naam iSOLde Licht. De lampen zijn gemaakt met de apparatuur van Philips en dus technisch gelijk.
 

  
 
Vraag:
In mijn handleiding staat dat mijn SunMobile een gezichtsbruiner heeft, welke lamp moet ik dan hebben ?
 
Antwoord:
De gezichtsbruiner lamp is gelijk aan de andere lampen, deze lamp is alleen anders voorschakeld. 
 

 
Vraag:
Ik heb de nieuwe HPA lampen ontvangen maar er zitten allemaal spikkels en vlekken aan de binnenzijde van de lamp.
 
 
Antwoord:
Dit klopt, het kan beschouwd worden als een teken van nieuw zijn. Tijdens het productieproces worden de lampen heel kort aangezet, hierbij breekt de kwikcapsule in de lamp waardoor het kwik op het glas valt. Omdat de lamp maar heel kort wordt aangezet wordt deze niet warm (dit zou anders problemen geven bij de rest van het productie proces) het kwik kan hierdoor niet verdampen en zich gelijkmatig verspreiden in de lamp maar slaat neer op het glas als spikkels en vlekken. Zodra de lamp een keer goed warm geworden is (een aantal minuten heeft aangestaan) verdampt het kwik en kan het zich goed verspreiden in de lamp. Zou u de lamp dan nogmaals bekijken dan ziet u geen spikkels meer in de lamp en is het glas mooi schoon.
 

 
Vraag:
Hoe werkt een HPA lamp ?
 
Antwoord:
De opvouwbare zonnehemels van Alisun, PalmBeach en Philips en de SunShower maken gebruik van HPA lampen. Dit zijn kleine zeer krachtige UV lampen met een opgenomen vermogen van 250 tot 600 Watt. Dit type HPA-lamp geeft niet alleen UV-licht om te bruinen, maar ook infrarood om uw lichaam op temperatuur te houden. U weet dat wanneer er een wolk voor de zon komt de temperatuur daalt. Dit komt niet doordat de omgevingstemperatuur daalt maar doordat u geen infrarood meer voelt. Naast UVA en UVB geeft de lamp ook UVC, UVC is zeer schadelijk en u mag de lampen dan ook nooit gebruiken zonder het filterglas !
 
Het infrarood dat in de HPA-lamp zit mag u overigens niet verwarren met apparaten die naast de HPA-lampen ook nog eens aparte infrarood lampen hebben ingebouwd. Bij deze apparaten kunt u kiezen tussen HPA-lampen (voor bruining) of alleen infrarood (voor alleen warmte, ontspanning). Onder een bruinings-lamp mag u een beperkte tijd doorbrengen (ca 20 afhankelijk van uw huidtype) als u er te lang onder blijft liggen zou u kunnen verbranden. Infrarood daarentegen is eigenlijk alleen maar warmte en daar mag u zolang onder blijven liggen als u zelf wilt.

HPA-lampen zijn hogedruk kwik gasontladingslampen. Er zit dus geen gloeidraad in zoals bij een gloei- of halogeenlamp. Het licht wordt veroorzaakt door een 'vlam' tussen twee electroden. Een gasontladingslamp kan alleen starten als deze koud is. Dit houdt in dat wanneer u een HPA-bruiner uitzet, u deze niet direct weer aan kunt zetten. Als de lampen voldoende zijn afgekoeld, dit duurt ca 3 minuten, dan kunt u de zonnebank weer aanzetten. 

HPA-lampen gaan ca 750 uur mee. Na deze tijd blijven de lampen gewoon branden, echter de UV output is dusdanig laag dat u er aanmerkelijk langer onder moet om hetzelfde resultaat te bereiken. U hoeft echt niet bij te houden hoeveel uur u de lampen gebruikt. Het beste kunt u de lampen vervangen als u vindt dat het bruinen te langzaam gaat of dat uw bruine kleur gaat verminderen.
 

 
Vraag:
Bij mijn Philips of Hapro Innergize werkt een bruiningslamp en een infraroodlamp niet ?
 
Antwoord:
Het is mogelijk dat alleen de infraroodlamp defect is. Een goed werkende infraroodlamp is namelijk nodig om de bruiningslamp (HPA) te laten werken. Verwissels eerst de infraroodlamp van de werkende zijde om dit te testen.
 

 
Vraag:
Mogen kinderen op de zonnebank?
 
Antwoord:
Personen onder de 18 jaar worden geadviseerd geen gebruik te maken van zonneapparatuur.
 
 

 
Vraag:
Waarom moet ik gebruik maken van de speciale beschermbril?
 
Antwoord:
UV-licht dat rechtstreeks de ogen binnendringt kan de oorzaak zijn van oogaandoeningen (sneeuwblindheid, lasogen of staar)
Personen onder de 18 jaar worden geadviseerd geen gebruik te maken van zonneapparatuur.
 

 
Vraag:
Mogen zwangere vrouwen op de zonnebank?
 
Antwoord:
De UV stralen bij een zonnebank zijn niet schadelijk voor een ongeboren baby. Sommige zwangere vrouwen reageren wel anders op het UV licht dan dat ze normaal zouden doen. Pas dus op bij het gebruik van de zonnebank wanneer u een gevoelige huid hebt.
 

 
Vraag:
Met welke medicijnen mag ik niet onder de zonnebank?
 
Antwoord:

Gebruikt u medicijnen en u wilt onder de zonnebank, raadpleeg dan de bijsluiter of vraag aan uw arts of apotheker of dit kan. Hieronder volgt een lijst met medicijnen waarvan het bekend is dat, indien u deze gebruikt, u niet onder de zonnebank mag. Ook niet in de “echte” zon. Deze medicijnen veroorzaken een fotoallergische of fototoxische reactie oftewel een lichtovergevoeligheid: 

  • Hartmiddel: nifedipine en amiodaron 
  • Slaap / allergie: promethazine 
  • Huidmiddel: tretinoinen, methoxsaleen en koolteerpasta 
  • Antibioticum: doxycycline, tetracycline en nalidixinezuur 
  • Anti-schimmel: griseofulvine 
  • Plastablet: furosemide 
  • Suikerziektemiddel: tolbutamide 
  • Anti-psychoticum: chloorpromazine 
  • Reuma middel: azapropazon 
  • Malaria: chloroquine en nivaquine

 
Vraag:
Is er verschil tussen UV-stralen van de echte zon en de UV-stralen van zonneapparatuur?
 
Antwoord:
Er is geen verschil tussen UV-stralen van de echte zon en die van zonneapparatuur.
 

 
Vraag:
Is er een verschil tussen de HPA 400 S en de HPA Flexpower?
 
Antwoord:
Technisch gezien is er een behoorlijk verschil tussen de twee lampen. De Flexpower is minder gevoelig voor over- of onderspanning en is minder gevoelig voor afwijkingen van de ideale temperatuur. Vooral het laatste kan een behoorlijk verschil in levensduur en bruining betekenen.

 
Een Flexpower lamp voor een prijs van een HPA 400 S is gewoonweg niet mogelijk.